En sak som många inte har full koll på är att man faktiskt måste lagra sina fakturor – antingen på papper eller i elektroniskt format. Fakturauppgifterna – det så kallade betalningsunderlaget – måste sparas i sju år. Men du måste inte bara lagra fakturorna som du själv skickar, utan även alla fakturor som du tar emot samt som tredje part utfärdar för din räkning, liksom fakturor som kund utfärdar vid så kallad självfakturering.

Som tur var så går det nuförtiden att sköta det mesta med hjälp av ett modernt faktureringsprogram. Använder du ett sådant så lagras ju dina fakturor i själva programmet och du har dem tillgängliga när som helst. Självklart bör du definitivt spara dina fakturor även i digitalt format på din dator samt på t.ex. något flashminne eller liknande. Om du vill kan du självklart också spara fakturorna i pappersformat, även om det är enklare att ha sin fakturering digital nuförtiden.

Om du inte använder ett faktureringsprogram, ja, då måste du själv ta fram noggranna lagringsrutiner och samtidigt garantera att du gör backup på alla fakturor som du skickar iväg.

Lagring av inkommande fakturor

Viktigt är att du inte missar att du även måste lagra dina inkommande fakturor, så det gäller att du har en rutin även för detta. Du kan lagra dem elektroniskt också (elektronisk fakturering blir allt vanligare), men det är bra om du kollar med din revisor först så det inte blir några missförstånd. Hur som helst – glöm inte bort att spara även dessa fakturor så att du lever upp till lagens alla krav!

11 Apr 2014